Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Κάλτα

-Μαμά, θες να πάλουμε μία κάλτα γιούνισεφ;
-Ναι, μωρό μου, τι κάρτα;
-Δεν ξέλω, κάλτα.
-Εντάξει, να πάρουμε, γιατί;
-Γιατί η γιούνισεφ φτιάχνει πολλά σχολεία..
-Θα πάρουμε αγάπη μου μην ανησυχείς..



Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Δεν προλαβαίνω να γράψω και πολλά.
Όλο τρέχω. Είπα να πάω ένα ταξίδι να ξεκουραστώ λίγο και μόλις γύρισα ήταν άρρωστα και τα δύο. Εχω να ισιώσω το κορμάκι μου για μία ώρα σερί από την παρασκευή (δευτέρα σήμερα).
Είμαστε με τους υγραντήρες στα δωμάτια για να μην ξεραίνεται η ατμόσφαιρα, και κοντεύουμε να κάνουμε τους τοίχους στο ωραίο χρώμα της μούχλας. Πραγματικά νομίζω ότι σε λίγο κάτι θα φυτρώσει εκεί πάνω.
Ξέχασα να πω ότι στο αεροπλάνο της επιστροφής, έχοντας πάρει χειραποσκευή τα παιχνίδια των παιδιών για να μην σπάσουν, μια και γενικά δεν φέρονται στις βαλίτσες με το σεις και με το σας, μας τα άνοιξαν τα τζιμάνια της ασφάλειας για έλεγχο, τους φάνηκε ύποπτο ένα πουλί που το κουρδίζεις και πετάει και ένα πιστόλι που ρουφάει έντομα για να τα βλέπεις στο μεγεθυντικό φακό.
Αν ακούσετε λοιπόν για τους τρομοκράτες με το κουρδιστό πουλί και το πιστόλι που ρούφαγε μύγες- εμείς ήμασταν!

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Survivre avec les loups..

Survivre avec les loups..
(Άλλη μία αποτυχημένη ελληνική μετάφραση: παρέα με τους λύκους. Μα παρέα;)

Συγκλονίστηκα. Δύο ώρες η ταινία, μία και μισή εγώ κλάμα γοερό. Η αλήθεια είναι ότι από την ώρα που άρχισα δεν ξανασταμάτησα να κλαίω.
Ακόμα μία φορά ο άνθρωπος αποδεικνύεται το πιο βάναυσο ζώο. Η φύση μέσα στην αγριότητά της είναι πιο φιλική για ένα μικρό κοριτσάκι από την ανθρώπινη κοινωνία.
Γερμανοί στον β΄παγκόσμιο και Εβραίοι. Λύκοι που κατασπαράζουν τα θύματά τους. Οι δεύτεροι έχουν ένα λόγο: να φάνε. Αλλά και ένα μέτρο: μέχρι να χορτάσουν την πείνα τους. Οι πρώτοι δολοφονούν χωρίς λόγο. Και χωρίς μέτρο: μέχρι να εξοντωθούν όλοι.
Είναι απίστευτο. Οι λύκοι αγκάλιασαν τη μικρή μέσα στη διαφορετικότητά της από το γένος τους. Οι Γερμανοί σκότωναν ανηλεώς ακόμα και τα μωρά παιδιά. Η φρίκη σε όλο της το μεγαλείο..
Ένα δραματικά δραματικό δράμα αυτή η ταινία..
Είμαι συγκλονισμένη.
Και πρησμένη από το κλάμα..

Άντε τώρα να επιβιώσεις ανάμεσα στους λύκους.. Και να ξεχωρίσεις ποιοι είναι ποιοι..
Και πόσο τυφλός να είσαι, ακόμα και στρατιώτης εν καιρώ πολέμου, για να εκτελείς παιδιά;
Ας σταματήσω εδώ.